5+1 tuti páclé
Egy-egy ízletes páccal mesés lakomát varázsolhatunk a legegyszerűbb húsokból is. A jó pác nemcsak a grillezett hús omlósságáért felelős, hanem tartalmas ízeket is kölcsönöz neki.
A páclé titka, hogy hétköznapi, egyszerű hozzávalók és fűszerek keverék aromájának köszönhetően, akár minden grillezésnél, sütésnél más ízvilággal ismerkedhetünk meg. Mi nagyon szeretünk új fűszerkeverékeket kipróbálni, mutatjuk is a kedvenceinket:
1. Balzsamecetes rozmaringos pác
Hozzávalók:
- 100 ml száraz vörösbor
- evőkanál balzsamecet
- evőkanál olívaolaj
- gerezd fokhagyma, vékonyan felszeletelve
- evőkanál mustár
- evőkanál koriandermag
- teáskanál bors
- teáskanál só
- szál friss rozmaring
2. Fűszeres joghurtos pác
Hozzávalók:
-
140 g görög joghurt
-
3 evőkanál citromlé
-
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
-
2 evőkanál paprikakrém
-
2 teáskanál őrölt kömény
-
1/2 teáskanál fahéj, szegfűszeg, szerecsendió keverék
-
1 teáskanál só
3. Citrusos – fokhagymás pác
Hozzávalók:
- 1 evőkanál narancshéj
- 100 ml narancslé
- 1 evőkanál reszelt lime héja
- 2 evőkanál lime leve
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál köménymag
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
4. Mézes mustáros pác
Hozzávalók:
- 2 evőkanál mustár
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1/2 teáskanál bors
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
5. Mediterrán pác
Hozzávalók:
- 1 citrom leve
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál friss oregánó levél, apróra vágva
- 1 teáskanál friss kakukkfű levél, durvára vágva
- 1 egész babérlevél
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál durva őrölt fekete bors
+1 Bertis pác
Hozzávalók:
- 100 ml olívaolaj
- 50 ml szójaszósz
- 50 ml Worcestershire szósz
- 25 ml balzsamecet
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál mustár
- 1/2 teáskanál bors
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál finomra vágott friss petrezselyemzöld
Elkészítés menete:
Az elkészítés menete mind a hat páclé esetében elképesztően egyszerű; ugyanazon az elkészítési módszeren alapszik. A hozzávalókat keverjük össze egy tálban és már kész is van a páclé. Ezt követően adjuk hozzá az általunk választott húst (a fent említett páclevek ideálisak sertéshús, csirkehús és marhahús pácolására egyaránt). és hűtőben hagyjuk állni legalább 5 órát, hogy a hús rostjai a lehető legjobban magukba szívják a fűszerek aromáit.